Keresendő szöveg:

Rólunk

ÜDVÖZÖLJÜK AZ ELSŐ PÉCSI IFJÚSÁGI VASÚTMODELLEZŐ KLUB HONLAPJÁN

Klubunk privát jelleggel 1993 tavaszán alakult, melyet a cégbíróságon Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klub - E.P.I.V.K. - néven jegyeztettünk be. Alapításkor 12-en voltunk, jelenleg 10 fővel dolgozunk. Majd' mindannyian általános iskolás korunkban az egykori Szabó István Úttörőház vasútmodellező szakkörébe jártunk.
Pécsett az 1970- 80-as években rendkívül népszerű volt a vasútmodellezés - mint szabadidős tevékenység. Azokban az években - az országos viszonylatban egyedülálló pedagógiai módszereket alkalmazó - két szakkörvezető, heti egy alkalommal, 20-30 tíz-tizenkét éves gyereknek adta át ismereteit a vasút, és a modellezés izgalmas világából. Aki komolyan érdeklődött a kis- és nagyvasút iránt, minden esztendőben visszatért a szakkörbe. A legkitartóbbak a természetes "kiöregedés" folytán, 15-18 éves korukban ifivezetőkké váltak. A két, majd később egy szakkörvezető irányítása mellett nagy lelkesedéssel segítették a vasútmodellező szakkör működését, és a terepasztalépítést.
Az N-es klub terepasztal születése - a kész kereten lefektetve Alpenhof állomás vágányai. (1987)
A szakkör történetében az 1985-ös esztendő hozta a legnagyobb változást: a Szabó István Úttörőház a belvárosi Szent István térről a jelenlegi, (vadonatúj, e célra épített modern) épületbe költözött. Az új létesítményben a vasútmodellező szakkör számára átadott helyiség területe a korábbinak az ötszöröse lett. (80 m2) A korábban épített, N-es méretarányú "óriási" terepasztal a költözés után az új szakköri helyiségben szinte elveszett. Ekkor "adta magát" a lehetőség, hogy egy egyedülálló paraméterekkel rendelkező, N méretarányú terepasztalrendszer épüljön. A terv megszületett, az építés elkezdődött. / lásd: Terepasztal építésének története./ Öt évvel később, az 1990-es politikai rendszerváltozás szakkörünk életében is érezhetővé vált: az Úttörőház" Szivárvány Gyermekházzá, az ifivezetők szakmai segítőkké "alakultak át".
A szakmai segítők többsége 1992-ben kivált a Gyermekház szervezetéből, és létrehozta önálló klubját, az Első Pécsi Ifjúsági Vasútmodellező Klubot. Egy évvel később, az 1993-94-es tanévben a Szivárvány Gyermekház vezetése felkérte a klub tagságát, a vasútmodellező szakkör működtetésére és a terepasztal építésének befejezésére.
Alpenhof állomás és a város.(2002)
Klubunk tagsága - szakmájukat tekintve - egyrészt nagyvasúti szakemberekből (mozdonyvezető, járműszerelők), másrészt hivatásszerűen nem a vasúttal foglalkozó tagokból áll.Várjuk észrevételeit!